Skip to content Skip to footer

Weer soepel door het leven

De naam zegt het al: bij gewrichtspijn heb je pijn aan de gewrichten. Deze gewrichten zijn de zogenaamde ‘scharnierpunten’ tussen de botten. Denk hierbij aan schouders, rug, ellebogen, handen en vingers, heupen, knieën, enkels en tenen. Om ervoor te zorgen dat gewrichten soepel langs elkaar bewegen, zijn ze voorzien van kraakbeen en vocht. Maar door allerlei verschillende factoren kunnen er klachten ontstaan in de gewrichten.

Beperkte beweeglijkheid

Als je gewrichtsklachten hebt, komt dat doordat de werking van gewrichten door een bepaalde oorzaak beperkt is. Dat kan komen door overbelasting, blessure, infectie of een andere oorzaak. Daarbij kun je last hebben van pijn bij beweging of in rust, van stijfheid of van bewegingsbeperking waardoor je belemmerd wordt bepaalde handelingen uit te voeren. In sommige gevallen zijn de pijnlijke gewrichten rood en gezwollen en voelen ze warm aan.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten gewrichtspijn. Artralgie houdt in dat je pijn hebt in een of meerdere gewrichten door slijtage, letsel of ziekte. Bij artritis is er sprake van een ontsteking van de gewrichten waarbij één of meerdere gewrichten zijn aangedaan. Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij de toenemende slijtage van het kraakbeen en de groei van uitsteeksels aan het bot de veroorzaker zijn van de pijn.

‘Er zijn verschillende soorten gewrichtspijn’

Pijn verminderen

Verschillende methoden kunnen de gewrichtspijn verminderen. Hierbij kun je denken aan oefen- en fysiotherapie, aan pijnstilling, maar zeer zeker kunnen pijnblokkades een snelle en duidelijke afname van de pijn geven. Bij pijnbehandelcentrum Excellent Care Clinics bepalen de pijnspecialisten samen met jou welke behandeling toegepast kan worden om de pijn te verminderen, zodat je weer soepeler door het leven kan gaan.

Het verhaal van…

Jeanette (54): ‘Ik kan je niet vertellen wanneer mijn klacht nu precies begon. Ik heb niets bijzonders gedaan waarmee ik mijn arm heb overbelast, en ik heb nog nooit getennist. Toch constateerde mijn huisarts na een bezoek dat ik last had van een tenniselleboog.

Voor het eerst merkte ik de pijn op tijdens de verjaardag van mijn man. Op het moment dat ik bezig was met de hapjes en stoelen bij wilde schuiven, voelde ik vlijmscherpe steken in mijn elleboog. Eerst sloeg ik er niet echt acht op, ik dacht dat ik me gestoten zou hebben. Maar in de periode daarna speelde die elleboog steeds vaker op. Als ik ‘s ochtends wakker werd, had ik er veel pijn aan. Maar wanneer ik mijn arm een paar keer gebogen en gestrekt had, viel het wel weer mee.

Later namen mijn klachten toe. Sommige handelingen werden steeds moeilijker en pijnlijker. Dat waren doorgaans heel eenvoudige dingen zoals iets pakken of aangeven. Het voelde langzamerhand alsof ik geen kracht meer in die arm had, hoewel andere bewegingen dan ineens weer geen probleem waren. Heel vervelend dus. Nadat ik bij de huisarts te horen had gekregen dat het om een tenniselleboog ging, ben ik doorverwezen naar Excellent Care Clinics. Ik wilde er snel vanaf, en was blij verrast toen bleek dat ik een week later terecht kon.

Tijdens het spreekuur legde de anesthesioloog-pijnspecialist uit dat bepaalde bewegingen de pijn kunnen uitlokken. Irritatie van de pezen die aanhechten aan de buitenste elleboogknobbel door overbelasting bleek de oorzaak van mijn pijn. Een tenniselleboog geneest vanzelf, maar dat kan wel maanden duren. Daarom bleek specifieke pijnbestrijding in de vorm van een triggerpoint-infiltratie een goede optie. Dit is een injectie met verdovende en irritatieremmende medicatie. En dat hielp! Ik kan mijn normale dagelijkse bezigheden weer zonder pijn uitvoeren. En bovendien zal door de behandeling het genezingsproces een stuk gemakkelijker en met minder pijn verlopen.’

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau kan worden bereikt. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom. Kijk hiervoor op de onze website