Skip to content Skip to footer
Telefoon 085-0479273
8.7
gewaardeerd op
ZorgkaartNederland

Long COVID

Deze pagina geeft toelichting over de behandeling van Long COVID door middel van infusietherapie bij Excellent Care Clinics (ECC). Deze pagina is bedoeld om inzicht te geven in de werking en ontwikkeling van onze behandeling.

Onze infuustherapie is gebaseerd op het toedienen van medicijnen met ontstekingsremmende effecten die kunnen bijdragen aan de behandeling van Long COVID symptomen. Long COVID wordt gekenmerkt door een overactiviteit van het immuunsysteem (hyperinflammatie) waarbij een diversiteit aan klachten kunnen ontstaan ten gevolge van een chronische ontsteking van het centrale zenuwstelsel, ook wel neuroinflammatie genoemd. Met deze behandeling wordt beoogd deze overreactie van het immuunsysteem, die mogelijk een van de oorzaken is van Long COVID klachten, tot rust te brengen en hiermee Long COVID symptomen te verminderen.

Long COVID is een aandoening die optreedt bij sommige mensen na herstel van een acute COVID-19 infectie. Het kenmerkt zich door langdurige gezondheidsproblemen die blijven bestaan na de initiële ziektefase. Deze problemen kunnen variëren van lichte klachten tot ernstige, invaliderende symptomen. Deze symptomen kunnen het dagelijks functioneren beïnvloeden en vereisen vaak een langdurige behandeling en aanpassing in levensstijl. Voorbeelden van veelvoorkomende Long COVID klachten zijn de volgende.

  • Chronische vermoeidheid
  • Neuropathische pijnklachten
  • Hersenmist
  • Concentratiestoornissen
  • Overprikkelbaarheid
  • Benauwdheid
  • Verwardheid
  • Pijn op de borst

ECC heeft de afgelopen periode, in samenwerking met de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam, een bestaande pijnbehandeling toegepast op patiënten met long COVID klachten. Aan alle patiënten is tot op heden verzocht de behandeling / de ervaringen met de behandeling niet (op social media) te delen. Dit om de zorgvuldige stapsgewijze aanpak mogelijk te maken.

Om de gezondheid van de patiënt nauwlettend te volgen, worden patiënten gevraagd om deel te nemen aan meerdere vormen van monitoring tijdens de behandeling, zoals het invullen van korte vragenlijsten en andere tests om het verloop van Long COVID symptomen tijdens de behandeling in beeld te brengen. Hiermee krijgen patiënten inzicht in hun persoonlijke voortgang en is de specialist in staat om nauwkeurig het beste behandelplan te bepalen.

Dit markeert de basis van onze doorlopende inspanningen om onze behandeling verder te ontwikkelen en te optimaliseren. In dit proces werken we samen met een multidisciplinair team van internationale wetenschappers om de therapie te verbeteren. Deze verbeterde therapie kan naar verwachting binnenkort beschikbaar worden gesteld aan de patiënten van ECC.

ECC-International

Drs. C.J. (Cees-Jan) Oostwouder, MD, Research team
Drs. K. (Karin) Vos, MD, Research team
Dr. C.K. (Coen) van Kalken, MD, Research team
Mevr. M. (Meghan) Koop, MSc, research coordinator

Leeghwaterweg 1b
1951 NA Velsen-Noord

E-mail: longcovid@excellentcareclinics.nl

In samenwerking met