Skip to content Skip to footer

Verlicht klachten door gordelroos

Het is een nare virusinfectie die pijnlijke huiduitslag veroorzaakt: gordelroos. Een zeer vervelende aandoening die met name voorkomt bij ouderen of mensen met een lagere weerstand. In de meeste gevallen is gordelroos niet ernstig, maar wel bijzonder vervelend.

Latent virus

Dit virus wordt weliswaar niet als ernstig bestempeld, maar wanneer je er last van hebt kan het ontzettend vervelend zijn. Maar wat is nu eigenlijk gordelroos? Dit wordt veroorzaakt door een infectie met het ‘varicellazostervirus’. Dit virus veroorzaakt ook de welbekende waterpokken. Wanneer je in je jeugd waterpokken hebt gehad, blijft het virus latent in het lichaam aanwezig. Later in je leven kan het virus gereactiveerd worden. Dat komt doordat de afweer om een bepaalde reden verminderd is. Het virus uit zich op dat moment als gordelroos, en geeft na een aantal dagen een bandvormige uitslag op je lichaam en kan tevens zeer veel pijn veroorzaken in het betreffende gebied.

Verschijnselen gordelroos

Er is een aantal typerende kenmerken te benoemen. Dit zijn:

  • jeuk, tintelingen, branderig gevoel of pijn in het gezicht, romp of ledematen
  • later ook rode vlekjes en blaasjes aan één kant van het lichaam (maar niet altijd)
  • soms hevige pijn
  • lichte koorts, grieperig gevoel
  • ontstoken oog bij gordelroos in het gezicht

‘In sommige gevallen geeft gordelroos langdurig napijn.’

De pijn verlichten

Meestal gaat gordelroos vanzelf over, en krijg je het advies rust te houden en gezond te eten om je weerstand op peil te krijgen of te houden. Ook kan het zijn dat de huisarts pijnstillers voorschrijft, vooral als er sprake is van gordelroos in het gezicht. Maar vaak biedt deze medicatie en rust weinig verlichting. Bovendien kan de plaats waar je last hebt gehad van gordelroos nog lang nadien pijnlijk blijven of een prikkend gevoel geven.

Langdurig effect

In sommige gevallen geeft gordelroos langdurig napijn. Zo houden vijf procent van de patiënten last van chronische pijn na een gordelroosinfectie. Dit wordt ook wel ‘postherpetische neuralgie’ genoemd en kan maanden tot jaren blijven bestaan en veel zenuwpijn veroorzaken. Wanneer er sprake is van (chronische) pijn wil je daar natuurlijk graag van verlicht worden. Bij pijncentrum Excellent Care Clinics is een pijnverlichtende behandeling bij gordelroos mogelijk.

Geen wachttijden

Na een doorverwijzing van de huisarts kun je snel bij Excellent Care Clinics terecht. Er zijn geen wachttijden, waardoor binnen een week het eerste intakegesprek gepland kan worden. Wanneer dat wenselijk is, kan een eventuele behandeling direct na dat gesprek plaatsvinden.

Wist je dat…

…de kans op gordelroos na je 60e toeneemt?
…ruim 20% van de bevolking ooit met gordelroos te maken krijgt?
…gordelroos ook in het gelaat kan optreden?
…vrouwen vaker gordelroos krijgen dan mannen?
…na genezing van de gordelroos 5% van de patiënten last houdt van chronische zenuwpijn?

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau kan worden bereikt. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.