Skip to content Skip to footer

Pijnverlichting bij zenuwpijn

Zenuwpijn, ook wel ‘neuropathische pijn’, kan voorkomen in het hele lichaam. Hierdoor kun je er veel hinder van ondervinden. Allerlei dagelijkse activiteiten kunnen beperkt worden. Zo kan het zijn dat je er slechter door slaapt, kun je je minder goed concentreren op je werk of andere taken en geniet je minder van wat ontspanningsmomenten zouden moeten zijn. Een pijnbehandeling kan de klachten verminderen zodat deze belemmeringen gereduceerd worden.

Pijn in zenuwgebied

Bij zenuwpijn ervaar je pijn die ontstaat in een zenuwgebied, meestal als gevolg van een beknelling, beschadiging of ontsteking van de zenuw. Dit brengt vervelende klachten met zich mee. Je kunt onder andere last hebben van heftige pijnscheuten, prikkelingen, een brandend gevoel en steken en krampen in het gebied dat bij de aangedane zenuw hoort. Het kan zijn dat de pijn toeneemt bij aanraking van de huid, of dat zelfs kleding slecht verdragen wordt.

Ook emotioneel effect

Naast fysiek ongemak, kan de pijn ook effect hebben op je emotionele gesteldheid. Dit komt doordat pijn en emoties elkaar beïnvloeden. Door de pijn slaap je misschien slechter, heb je weinig zin in sociale activiteiten en kun je je minder goed op je werk concentreren. Hierdoor kun je (over)vermoeid raken en zelfs gevoelens van somberheid, stress en depressie gaan ontwikkelen. Als gevolg van deze stress spannen je spieren teveel aan, wat de pijn kan doen toenemen.

“Naast fysiek ongemak, kan de zenuwpijn ook effect hebben op je emotionele gesteldheid.”

Verschillende typen zenuwpijn

  • CPRS: beter bekend als dystrofie. Het gaat hier om een chronische, langdurige pijnaandoening die kan ontstaan na een fractuur of letsel. Dit zorgt voor zenuwpijn.
  • Postherpetische neuralgie ten gevolge van gordelroos: gordelroos is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Na genezing van de gordelroos houdt vijf procent van de patiënten last van chronische pijn. Dit wordt ‘postherpetische neuralgie’ genoemd en kan maanden tot jaren blijven bestaan en veel zenuwpijn veroorzaken.
  • Fantoompijn: ontstaat nadat door een operatie (amputatie) of door een ongeval een ledemaat is kwijtgeraakt. De precieze oorzaak van fantoompijn is onbekend, een veranderde functie in de hersenen speelt hierbij mogelijk een rol. Afhankelijk van waar je de fantoompijn ervaart, kunnen wij een behandeling inzetten.
  • Neuropathie: een aandoening van het zenuwstelsel. Dit komt onder andere vaak voor bij patiënten met suikerziekte. Deze aandoening veroorzaakt meestal pijn in de benen en voeten.

Mogelijke behandeling

Pijncentrum Excellent Care Clinics biedt pijnverlichtende behandelingen bij verschillende aandoeningen, zoals zenuwpijn. Zo kan de pijnverminderende Qutenza-behandeling hierbij worden ingezet. Deze behandeling is bedoeld voor volwassenen met perifere neuropathische pijn. De Qutenza is een huidpleister met een hoge dosis capsaïcine (8%). Dit is een natuurlijk stofje dat de zenuwpijn aan je huid zal verminderen. Capsaïcine activeert de pijnprikkelontvangers in de huid die zich vervolgens terugtrekken. Hierdoor worden er voor langere tijd geen pijnprikkels meer doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Daardoor ervaar je, als de behandeling aanslaat, een vermindering van je pijn. De werking is tijdelijk. Wanneer de werking van de pleister volledig is uitgewerkt, kan de behandeling herhaald worden.

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau bereikt kan worden. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.