Skip to content Skip to footer

Gordelroos

‘Die pijn wens je je ergste vijand nog niet toe!

‘Acht maanden geleden begon de ellende. Ik had de hele dag al een raar gevoel aan de rechterkant van mijn lichaam, net ter hoogte van het behabandje. Het was een tintelend gevoel, maar tegelijkertijd was het ook pijnlijk. Eerst dacht ik dat het door mijn nieuwe beha kwam. Misschien zat die gewoon wat te strak. Toen ik me ’s avonds uitkleedde, was er echter niets vreemds aan mijn huid te zien, maar de plek ging wel steeds meer pijn doen. Het zou vanzelf wel weer overgaan, dacht ik toen nog.

Een paar dagen later was er echter wel wat te zien. Rode huiduitslag en kleine, met vocht gevulde blaasjes. Ik voelde me ook helemaal niet fit en was zelfs wat koortsig. Dit kwam natuurlijk niet door een nieuwe beha. Een bezoek aan de huisarts leerde me dat ik gordelroos had. Hij legde uit dat je het krijgt van hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Als je dat eenmaal hebt gehad, blijft dat virus je hele leven in je lichaam aanwezig. Bij een verminderde weerstand kan het virus ineens weer actief worden.

Zenuwpijn

De blaasjes jeukten verschrikkelijk en het was ook nog eens behoorlijk pijnlijk. Volgens de huisarts moest ik het uitzieken. Ik kreeg een zalfje mee tegen de jeuk en mocht paracetamol tegen de pijn nemen. De jeuk ging inderdaad na enige tijd weer over en de blaasjes droogden in, maar de gordelroos had mijn lichaam nog niet verlaten: ik kreeg last van zenuwpijn. Dat was echt erg naar. Het was een branderige pijn met steeds heftige pijnscheuten. Ik kon mijn huid ook haast niet aanraken van de pijn en zelfs kleding kon ik amper verdragen.

Doorverwezen

Het was een afschuwelijke tijd die ik niemand ooit zou toewensen. Van de huisarts kreeg ik zware pijnstillers, maar dat bracht nauwelijks verlichting. Uiteindelijk heeft hij me doorverwezen naar Excellent Care Clinics. Daar ben ik nog altijd blij om, want daar ben ik enorm goed geholpen. De pijnartsen waren blij dat de huisarts mij op tijd had doorverwezen naar de pijnkliniek voor behandeling. Mijn pijnklachten werden serieus genomen, er vond direct een behandeling plaats en ik kreeg speciale medicatie tegen zenuwpijn waarvan de dosis voorzichtig werd opgebouwd. Na anderhalve week werd de pijn al een stuk draaglijker.Het gaat inmiddels weer goed met me. De pijn is er nog wel, maar niet meer te vergelijken met die eerste maanden. Het kan nog een poosje duren voordat de zenuwpijn helemaal verdwenen is, maar dat boezemt me geen angst meer in. Dat laatste stukje kan ik op deze manier wel aan!’

-Ellen

Mogelijke behandelingen

 Epidurale injectie
• Medicatie tegen neuropathische pijn
• Qutenza®
• TENS-behandeling
• Ketamine infuus
 Lidocaïne infuus