Skip to content Skip to footer

‘Ik heb leren omgaan met mijn fibromyalgie’

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom. Het wordt ook wel ‘wekedelenreuma’ genoemd, hetgeen letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’ betekent. Klachten zijn onder andere spierpijn en spierstijfheid, chronische vermoeidheid, pijn in gewrichten, spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, ontstekingsgevoeligheid, krachtverlies, stemmingswisselingen en concentratiestoornissen. Opvallend is dat er bij fibromyalgie geen afwijkingen gevonden worden in de spieren en het bindweefsel. Dat maakt het stellen van de diagnose lastig.

Uiteenlopende pijnklachten

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics kun je behandeld worden voor verschillende uiteenlopende (chronische) pijnklachten. In het geval van fibromyalgie zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Aangezien Excellent Care Clinics een multidisciplinaire aanpak kent, kunnen er diverse specialisten worden betrokken bij een behandeling.

‘Fibromylagie wordt ook wel ‘wekendelenreuma’ genoemd’

Het verhaal van…

Carla (41): ‘Ik had al langere tijd pijnklachten. Ik was continu moe en had last van stijve gewrichten en spierpijn. Aanvankelijk waren de klachten niet hevig, dit werd echter geleidelijk aan steeds meer. Maar omdat het zo geleidelijk ging, heeft het lang geduurd voordat ik de stap naar de huisarts zette.

De pijn nam steeds meer toe en beperkte mij in mijn dagelijkse leven. ‘s Ochtends kwam ik amper mijn bed nog uit en moest ik ‘op gang komen’ voordat ik me weer enigszins kon bewegen. Vooral de pijn in mijn onderrug en nek werden een steeds groter probleem. De huisarts stuurde me naar het ziekenhuis voor een uitgebreid onderzoek, maar daar werden geen bijzonderheden geconstateerd. Dat was het begin van een jarenlange zoektocht.

Ook emotioneel viel het niet mee. Ik kreeg soms het gevoel dat ik me aanstelde, maar dat was niet het geval. Maar blijkbaar was het erg moeilijk om een diagnose te stellen. Het heeft enkele jaren geduurd, maar uiteindelijk kregen mijn klachten toch een naam. Ik heb fibromyalgie. Ik was blij dat er eindelijk een diagnose was. Want ik wist nu zeker dat ik het mij niet inbeeldde. Ondanks dat ik opgelucht was dat mijn klachten een naam hadden gekregen, bleef ook de wanhoop bestaan door de steeds aanwezige pijn. Pijn die bij tijd en wijle zeer heftig was.

Een vriendin wees mij op Excellent Care Clinics, een kliniek waar ze gespecialiseerd zijn in pijnbestrijding. Zij was er naar tevredenheid behandeld tegen haar migraine en had gelezen dat er ook mensen terecht konden met chronische pijnklachten. Met een verwijzing van mijn huisarts kon ik er diezelfde week nog terecht.

Natuurlijk had ik gehoopt dat ik weer pijnvrij door het leven zou kunnen gaan. Maar de pijnspecialist vertelde me open en eerlijk: bij fibromyalgie kan de pijn niet helemaal worden weggenomen. Fibromyalgie zal namelijk nooit verdwijnen, maar wél konden ze me helpen leren omgaan met de pijn. De pijnspecialist verwees me door naar de kliniek Bewegen met Pijn. Hier heb ik ontzettend veel aan gehad! Naast de fysieke behandelingen is er ook aandacht voor de mentale gezondheid en krijg ik leefstijladviezen. En vooral bij dat laatste viel bij mij veel winst te behalen. Ik heb nog steeds pijn. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Maar ik heb mijn grenzen beter leren bewaken en kan er daardoor beter mee omgaan.’

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau kan worden bereikt. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachtendepressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.