Skip to content Skip to footer

VIJF VRAGEN OVER HET BUIKWANDPIJNSYNDROOM

Veel buikklachten behoren tot de ‘vage klachten’. Men heeft er last van, maar het is vaak lang onduidelijk waardoor dat komt. Dat maakt dat deze klachten niet alleen fysiek, maar ook mentaal belastend zijn. De factor onbegrip speelt een belangrijke rol. Helaas weten veel mensen niet dat zij last hebben van het buikwandpijnsyndroom, oftewel ACNES. Dit syndroom kan echter behandeld worden waardoor pijn vermindert.

Wat is het buikwandpijnsyndroom?

Het buikwandpijnsyndroom wordt ook wel ACNES genoemd, dat staat voor ‘Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome’. Hierbij ontstaat er pijn doordat zenuwtakjes die door de buikspieren naar de huid lopen bekneld zijn geraakt. Doordat deze zenuwtakjes bekneld raken, is de pijnklacht vaak erg variabel. Zo kunnen de klachten afwisselend mild aanwezig tot hevig pijnlijk zijn. Hoewel dit duidelijke pijnsignalen zijn, kan een diagnose lang ontbreken.

Waarom wordt de diagnose vaak laat gesteld?

De reden dat deze klacht niet snel herkend wordt, is omdat er bij buikklachten meestal eerst gedacht wordt aan problemen bij de organen. Pas als dit is uitgesloten, wordt gedacht aan het buikwandpijnsyndroom. Daarnaast zijn de zenuwen die de klachten veroorzaken niet zichtbaar op een MRI-scan of echografie. Een late diagnose is erg vervelend, aangezien de buikwandpijn intussen veel belemmeringen in het dagelijks functioneren teweeg kan brengen.

Bij buikklachten wordt het meestal gedacht aan problemen bij de organen.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen waaraan je het buikwandpijnsyndroom kunt herkennen. Zo heb je mogelijk last van:

  • Pijn op een specifiek aanwijsbare plek
  • Verergering van pijn bij beweging
  • Misselijkheid
  • Opgezwollen of opgeblazen buik
  • Overgevoeligheid of gevoelloosheid van de huid op de buik
  • Irritatie van kleding of aanraking

Wat kun je ertegen doen?

In veel gevallen werken gewone pijnstillers niet voldoende om deze pijn te onderdrukken. Het is daarom belangrijk dat er een behandeling ingezet wordt. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden. Bij Excellent Care Clinics wordt bijvoorbeeld een behandeling met injecties uitgevoerd. Hierbij geeft de pijnspecialist een lokale injectie met verdovingsmiddel op de pijnlijke plek in de buik, de zenuw wordt hiermee als het ware geblokkeerd. Als de pijn inderdaad afneemt, kan geconcludeerd worden dat de juiste zenuw is behandeld. Daarna kunnen er vervolgbehandelingen worden uitgevoerd.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Het verloop na een behandeling is niet bij iedereen hetzelfde. Bij 15 tot 30% van de mensen blijven de klachten na een injectiebehandeling geheel weg. Bij anderen komt de pijn na verloop van tijd terug, zij hebben baat bij het een of meerdere keren herhalen van de behandeling. Veelal is dit een goede methode om de pijn onder controle te houden. Wat de situatie voor jou ook is, bij Excellent Care Clinics sturen we niemand onverrichter zake naar huis, maar blijven we waar nodig doorzoeken naar een passende oplossing.

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau bereikt kan worden. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.