Skip to content Skip to footer

PIJN IN LITTEKENS NA OPERATIE

Bijna iedereen heeft wel één of meerdere littekens. We lopen ze op door onvoorzichtig gedrag in de kindertijd, na huidaandoeningen, een ongeluk of door een operatie. In het kort zijn littekens overblijfselen van bepaalde huidbeschadigingen. Hoe netjes en snel ze genezen en of u er nog last van blijft houden, kan verschillen.

Oorzaak niet fraaie littekens

De oorzaak van niet fraai herstelde littekens kan liggen in de genen. De ene persoon krijgt minder mooie littekens dan de ander. Maar daarnaast kunnen littekens pijnlijk zijn of jeuken en voor een strak en trekkerig gevoel zorgen. In sommige gevallen treedt er een bewegingsbeperking op. Dat er na een beschadiging zich littekens vormen is heel normaal, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Genezing van het litteken

Ten eerste zijn de diepte en grootte van een wond bepalend voor hoe het litteken zich zal vormen. Ook leeftijd is een belangrijke factor, de jongere huid geneest over het algemeen sneller dan een oudere huid. Nadeel hiervan is dat er teveel ‘nieuwe huid’ wordt gevormd wat kan leiden tot grotere en dikkere littekens. In de eerste fase is het litteken dik en rood, de huid voelt stijf aan. In de fase daarna lijkt er weinig te veranderen, maar onderhuids zet het genezingsproces door. In de derde fase wordt het litteken zachter, dunner en neemt roodheid af.

Klachten na genezing

Maar niet altijd zijn de klachten voorbij met het genezen van het litteken. Na een operatie kunnen er klachten ontstaan rondom het behandelde gebied. Zo kan er sprake zijn van chronische pijn in en rond de aangedane huid. De oorzaak hiervan is een beschadiging van een zenuwtakje tijdens de operatie, of doordat een zenuwtakje beklemd is geraakt tussen het littekenweefsel. Ook kan er sprake zijn van neuroomvorming.

Neuroomvorming

Neuroomvorming ontstaat wanneer een perifere zenuw beschadigd is geraakt. In die situatie ontstaat er een soort bolletje aan het uiteinde van de beschadigde zenuw die we ‘neuroom’ noemen. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend, ervaart men een tinteling, stroomstootje of een pijngevoel. Mensen met littekenpijn ervaren de typische klachten van neuropathische pijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is, afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken.

Operaties

Operaties waarna vaak zenuwpijn wordt geconstateerd:

– liesbreukoperatie

– longoperatie

– hartoperatie

– borstamputatie

– nieroperatie

– schouderoperatie

Behandelmogelijkheden

Littekenpijn kan als zeer storend worden ervaren. Afhankelijk van de locatie van het litteken kan het bijvoorbeeld ook een belemmering vormen bij het dragen van bepaalde kleding of uitvoeren van handelingen. Bij Excellent Care Clinics kunnen er verschillende behandelingen worden ingezet om deze pijn te verlichten. Te denken valt aan een lokale injectie met verdovingsmedicatie of het gebruiken van een speciale huidpleister voor neuropathische pijn.

Minder pijn, meer kwaliteit

In ons pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Wij streven naar het minimaliseren van (chronische) pijnklachten, zodat de kwaliteit van uw leven vooruit gaat. Naast pijnklachten kunt u bij ons ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.