Skip to content Skip to footer

PIJNVERMINDERING BIJ PUDENDUS NEURALGIE

Bij klachten in het gebied rondom de geslachtsorganen, de liezen en de binnenkant van de benen kan er sprake zijn van pudendus neuralgie. Bij deze aandoening is de schaamzenuw bekneld of beschadigd geraakt wat brandende of stekende pijnklachten veroorzaakt. Veelal zijn de klachten erger bij zitten en verminderen ze bij staan en liggen. Een effectieve behandeling is mogelijk in de vorm van een nervus pudendusblokkade.

Oorzaak niet altijd duidelijk

Pudendus neuralgie ontstaat door aantasting, beschadiging of beknelling (inklemming) van de schaamzenuw, de oorzaak hiervan is niet altijd geheel duidelijk. Risicofactoren zijn echter het vaak buigen van het heupgewricht en langdurig zitten. Tevens kan de aandoening worden veroorzaakt door gordelroos (herpes zoster) van de schaamzenuw, een zwangerschap of na een operatie in het gebied van de schaamstreek.

Pijnklachten verminderen

De behandeling van pudendus neuralgie kan bestaan uit medicamenteuze ondersteuning of middels een zenuwblokkade. In eerste instantie kan de arts pijnstillers voorschrijven om de pijnklachten te verminderen. Indien dit niet voor voldoende pijnvermindering zorgt kan de anesthesioloog/pijnspecialist een zenuwblokkade van de schaamzenuw (nervus pudendus) uitvoeren. Dit is een injectie in het gebied van de nervus pudendus. De pijnspecialist zal onder echogeleiding de nervus pudendus in beeld brengen en vervolgens medicatie infiltreren. De medicatie die geïnfiltreerd wordt zorgt voor een snelle tijdelijke verdoving en voor irritatievermindering van de zenuwen. Meer informatie over de behandeling leest u hier.

Minder pijn, meer kwaliteit

In ons pijnbehandelcentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Wij streven naar het minimaliseren van (chronische) pijnklachten, zodat de kwaliteit van uw leven vooruit gaat. Naast pijnklachten kunt u bij ons ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.