Skip to content Skip to footer

Rugpijn: een van de meest voorkomende klachten

Zo’n één op de vijf mensen in Nederland heeft een vorm van chronische pijn. En tot 60% van de patiënten is langer dan een jaar op zoek naar een goede behandeling. Daarbij komt dat 80% van alle Nederlanders wel eens in meer of mindere mate te maken krijgt met rugpijn. Deze cijfers betekenen dat veel mensen rondlopen met pijnklachten. Heel vervelend, maar er is natuurlijk iets aan te doen.

Langdurig en hardnekkig

Rugpijn kan voor problemen zorgen bij dagelijkse bezigheden. In een groot aantal gevallen gaan de klachten voorbij met fysiotherapie en voldoende beweging. Maar veelal is de klacht langdurig en hardnekkig. Wanneer je niets aan jouw rugklachten doet, of niet weet wat je kunt doen, kan rugpijn je leven behoorlijk in de greep houden. Het heeft invloed op je werk, op je sociale contacten, op je psychische en lichamelijke staat. Het is daarom raadzaam om met dergelijke klachten advies in te winnen van een expert. Deze kan de klacht in kaart brengen, om de best mogelijke behandeling te achterhalen. Want zeker een klacht als rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben.

‘Rugpijn kan voor problemen zorgen bij dagelijkse bezigheden’

Verschillende typen rugpijn

De meest voorkomende rugpijn is lage rugpijn. In het geval van lage rugklachten is er sprake van pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien. Soms is er sprake van een aspecifieke lage rugpijn. Dat betekent dat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is voor de klachten. Vaker is er wel een oorzaak voor de rugklachten (zoals slijtage), maar kan dit niet operatief worden opgelost. Ook kan het zijn dat pijnmedicatie niet goed wordt verdragen in verband met bijwerkingen, of is dit niet mogelijk vanwege het gebruik van andere medicijnen. Daarnaast is er een groep mensen die last heeft van klachten hoger in de rug. Hierbij kan je denken aan nekklachten, pijn tussen de schouderbladen of pijn bij de ribben. Oorzaken zijn bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding, eenzijdig gebruik van de armen, spanning en stress en langdurige overbelasting. Afhankelijk van het soort rugpijn is er een pijnbestrijdingsbehandeling mogelijk.

Hernia

Door een hernia kan rugpijn ontstaan met uitstraling naar de billen, het been of de voet. Excellent Care Clinics biedt een behandeling aan die de pijnklachten aanzienlijk kan verminderen. Ook kan de uitstralende pijn behandeld worden die is ontstaan na operaties aan hernia, het zogenaamde ‘failed back surgery syndrome’ (FBSS). Deze pijn is ontstaan doordat er na de herniaoperatie littekenweefsel is gegroeid. Dit littekenweefsel kan de zenuw irriteren en pijnklachten veroorzaken.

Het traject

Wanneer je doorverwezen wordt door de huisarts of bedrijfsarts, kan je binnen een week een intakegesprek bij Excellent Care Clinics plannen. Eerst brengt de pijnspecialist samen met jou in kaart wat de oorzaak is van de klacht en hoe de pijn ontwikkelt. Aan de hand van dit gesprek, wordt de bron van de klacht onderzocht. Aan de hand van deze resultaten beoordeelt de pijnspecialist welke behandeling geschikt is. Tijdens dat eerste gesprek kan al een proefbehandeling worden uitgevoerd. Op die manier wordt bekeken of de klachten verholpen worden, of dat de blokkade hoger of lager toegediend moet worden. Wanneer het niveau bepaald is, kun je een afspraak maken voor de definitieve behandeling.

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau bereikt kan worden. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.