Skip to content Skip to footer

Een zorgeloze overgang zonder opvliegers

De overgang: vrijwel iedere vrouw van 50 jaar of ouder weet erover mee te praten. En dan gaat het vooral over het ongemak van opvliegers, de vervelendste overgangsklacht. Vanuit het niets stijgt de warmte omhoog door je lichaam en begin je, soms hevig, te transpireren. Het gebeurt op de gekste momenten: tijdens een belangrijke vergadering, in de rij bij de kassa van de supermarkt, wanneer je ontspannen een film aan het kijken bent of ’s nachts in bed.

Wat gebeurt er precies?

In je hersenen bevindt zich de ‘thermostaat’ van je lichaam. Wanneer je temperatuur te laag wordt, krijg je kippenvel en ga je rillen, zodat er warmte wordt geproduceerd. Wanneer je temperatuur te hoog wordt, gaan de bloedvaatjes wijd openstaan en ga je transpireren, zodat het teveel aan warmte kan worden afgevoerd. Met dit mechanisme zorgt je thermostaat ervoor dat je lichaam op de juiste temperatuur blijft. Je thermostaat is erg gevoelig voor hormoonschommelingen en omdat tijdens de overgang de productie van oestrogeen daalt, ‘denkt’ je thermostaat bij het minste of geringste dat je lichaam oververhit is en warmte moet kwijtraken.

Hoeveel opvliegers per dag?

Sommige vrouwen hebben er slechts een paar per week, terwijl andere er soms zes keer per dag last van hebben. Voor iedereen is het anders. Elke vrouw is immers uniek. Ook de duur van een opvlieger kan per persoon verschillen. In de meeste gevallen is de opvlieger al na een minuut verdwenen, maar er zijn ook vrouwen bij wie het wel een kwartier kan aanhouden. Wanneer je af en toe zo’n korte ‘hot flush’ hebt, kun je daar wel mee omgaan, maar wanneer je er een paar per dag hebt en altijd een zakdoek bij de hand moet hebben omdat het zweet in straaltjes van je gezicht loopt, kan dat behoorlijk vervelend zijn.

“Ik voel me nu zoveel beter”

Wat kun je er zelf aan doen?

Door voedingsmiddelen die opvliegers kunnen triggeren te vermijden, kun je het aantal opvliegers wellicht enigszins terugdringen. Thee, koffie, frisdrank en alcohol staan hier bijvoorbeeld om bekend, maar ook veel soorten conserveringsmiddelen, sterk gekruide gerechten, witte suiker en producten die wit meel bevatten. Meer bewegen, stoppen met roken en luchtige (katoenen) kleding dragen, kan ook een gunstige invloed hebben.

En wat nu als je er dan nog steeds ontzettend veel last van hebt?

Dan kunnen we opvliegers en (nachtelijk) transpireren aanpakken met een behandeling van de zenuwknoop in je hals. Deze zenuwknoop, het ganglion stellatum, stuurt de thermostaat in je hersenen aan. Door deze tijdelijk te verdoven kunnen de opvliegers bij 2 op de 3 vrouwen in meer of mindere mate verdwijnen.

Is dat een ingrijpende behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal tien tot vijftien minuten. De rijvaardigheid kan door deze behandeling beïnvloed worden. Je mag de rest van de dag geen vervoersmiddel besturen. Ook kun je wat wazig zien of een hese stem krijgen. Dit komt door de plaatselijke verdoving en deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar uur. Over het algemeen duurt het een aantal dagen tot weken voordat het aantal opvliegers minder wordt.

Feiten en cijfers over opvliegers

  • 80% van de vrouwen krijgt er in het eerste jaar na haar laatste menstruatie last van
  • 33% van de vrouwen ervaart er ernstige hinder van
  • 20% van de vrouwen wordt er ’s nachts wakker van
  • 5% van de vrouwen heeft 10 jaar na de laatste menstruatie nog steeds opvliegers

Excellent Care Clinics

Naast het behandelen van opvliegers, zijn wij vooral gespecialiseerd in het bestrijden van pijn. Eén op de vijf mensen in Nederland heeft een vorm van chronische pijn. Wij brengen je persoonlijke situatie volledig in kaart en bespreken alle factoren die een rol kunnen spelen bij de pijn. Na een medisch onderzoek wordt bepaald welke behandeling voor jou het meest effectief is, zodat onze gespecialiseerde anesthesioloog-pijnspecialisten je pijn kunnen verminderen.