Skip to content Skip to footer

Vraag en antwoord over het Coronavirus Covid-19

In december 2019 dook een nieuw type van het coronavirus (Covid-19) op. Het virus werd met name geconstateerd in China. Maar het duikt op in steeds meer landen en ook in Nederland zijn er patiënten met de diagnose. COVID-19 veroorzaakt koorts en luchtwegklachten.

Wereldwijd worden maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Ziekenhuizen volgen speciale protocollen. Ook Excellent Care Clinics houdt rekening met het Corona virus. Bij alle beslissingen die worden genomen, volgen wij de richtlijnen van het RIVM.

Ik ben verkouden. Kan ik het nieuwe coronavirus hebben?

Hoewel klein, is er de kans dat mensen in Nederland met een verkoudheid of longklachten besmet zijn met het nieuwe coronavirus. De kans is echter groter dat het een ‘gewone’ griep is of een ander verkoudheidsvirus. Bent u in een gebied geweest waar het coronavirus zeker is en heeft u klachten? Kom dan niet naar het ziekenhuis. Neem dan eerst contact op met uw huisarts of de GGD. Bekijk hier het actuele overzicht van de verspreiding.

Wanneer moet ik telefonisch contact opnemen met de huisarts?

U kunt telefonisch contact opnemen met uw huisarts als u:
• Koorts (hoger dan 38 graden) heeft met luchtwegklachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn of longontsteking).
• Én de afgelopen weken in een gebied bent geweest waar het virus is aangetoond. Of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
• De huisarts overlegt met de GGD ) of onderzoek naar het coronavirus nodig is.

Hoe raken patiënten besmet?

Het virus zit in de luchtwegen en verspreidt zich via druppeltjes door niezen of hoesten. De druppeltjes kunnen ook via de handen op voorwerpen komen, zoals een deurklink, stoel of telefoon. Als iemand anders hetzelfde voorwerp aanraakt, kan hij of zij hierdoor het virus krijgen.
Wat kan ik doen?

De belangrijkste maatregelen om verspreiding te voorkomen, zijn eenvoudig. Let hier daarom goed op:

• Was de handen regelmatig
• Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
• Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct na gebruik weg en was dan de handen
• Vermijd teveel contact met het eigen gezicht

Waar vind ik meer informatie?

Alle algemene, en meest recente, informatie over het Coronavirus vind u op de website van het RIVM. De overheid heeft daarnaast een landelijk informatienummer geopend voor vragen over het virus: 0800-1351.

Bezoekers

Wij verzoeken u om NIET naar Excellent Care Clinics te komen als u verschijnselen heeft als koorts én hoesten/niezen én op reis bent geweest naar een gebied waar het virus voorkomt.

We raden iedereen aan om vooral de handen goed schoon te houden. Kijk hier voor een goede instructie.