Skip to content Skip to footer

GORDELROOS VRAAGT OM EEN SNELLE BEHANDELING

Gordelroos wordt veroorzaakt door een overdraagbaar virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Indien gordelroos niet juist wordt behandeld, bestaat er een gerede kans dat er blijvend chronische pijn ontstaat.

Gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door een overdraagbaar virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, kan het gordelroos veroorzaken. Vaak ontstaat het op de romp, vandaar het woord ‘gordel’, maar het kan ook voorkomen op armen of benen, in de hals of op het hoofd.

Verloop

Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Ook kunt u grieperig worden en koorts krijgen. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam. Die blaasjes bevatten vocht, wat erg besmettelijk is als ze open zijn. In deze acute fase gaat gordelroos gepaard met pijn. Anesthesioloog Karin Vos vertelt dat veel patiënten met gordelroos vaak meerdere keren bij de huisarts aankloppen. ‘Mensen krijgen virusremmers voorgeschreven. Deze helpen onvoldoende tegen pijn, en ze komen weer terug. Dat zien we herhaaldelijk gebeuren.’

Verminderen van pijn

‘Het is ontzettend belangrijk om de pijn goed te behandelen. Natuurlijk is dat ten behoeve van het verminderen van ongemak, maar ook om te voorkomen dat er een chronisch pijnsyndroom ontwikkeld wordt.’ Want wanneer u veel pijn heeft gehad, kan dit ook blijven bestaan nadat de infectie is afgenomen. Deze zenuwpijn, die postherpetische neuralgie heet, is zeer lastig te bestrijden. ‘Door zo snel mogelijk te starten met pijnbestrijding, kunt u deze postherpetische neuralgie voorkomen’, vertelt Karin.

Nuances in pijnbestrijding

Er zijn veel nuances in pijnbestrijding. Vaak wordt paracetamol, ibuprofen of diclofenacvoorgeschreven. Deze middelen werken echter niet specifiek op zenuwpijn, waardoor ze minder effectief zijn. Bij voorkeur voeren we gerichte pijnbehandelingen uit, binnen twee weken vanaf de eerste klacht. Bij Excellent Care Clinics maken we gebruik van verschillende pijnmedicatie die we ook in de acute fase kunnen toedienen. Zo kunnen we middels een epidurale injectie de aangedane zenuw dempen met pijnstillers. Maar er zijn meer mogelijkheden bij Excellent Care Clinics om de acute pijn bij een gordelroosinfectie te behandelen.’

Snelle behandeling

Vaak is een snelle behandeling wel wenselijk, maar moeilijk te realiseren door lange wachttijden. ‘Bij Excellent Care Clinics hebben we korte wachttijden van 2-3 weken, we willen een behandeling altijd in afzienbare tijd realiseren. Die laagdrempeligheid en toegankelijkheid vinden we erg belangrijk, juist om verergering van klachten te voorkomen. Zo is er elke dag een pijnarts aanwezig om eventuele acute vragen meteen te kunnen beantwoorden, en maken we binnen twee weken na uw doorverwijzing een afspraak.’

Totaaloplossing bij pijn

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met u, uw (chronische) pijn te verminderen, zodat er een acceptabel niveau bereikt kan worden. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven u heeft. U kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie, het Carpaal Tunnel Syndroom en onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK).

Contact

Wilt u meer weten over deze behandeling of over de vergoeding? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.