Skip to content Skip to footer

KLACHTEN DOOR OVERGANG? EXCELLENT CARE CLINICS HELPT

Klachten ervaren in de overgang is heel normaal. Zo’n tachtig tot negentig procent van de vrouwen in de overgang heeft last van bepaalde overgangsklachten. En hoewel in Nederland maar liefst twee miljoen vrouwen in de overgang zijn, rust er nog een taboe op. En dat terwijl de klachten het functioneren behoorlijk kunnen belemmeren. Op die manier vinden vrouwen slecht de weg naar hulp. Bij Excellent Care Clinics kunnen deze vrouwen terecht voor een behandeling tegen opvliegers.

Wat is de overgang?

De overgang is de periode waarin vrouwen hun laatste menstruatie krijgen. Deze periode na de laatste menstruatie heet de menopauze, in de jaren daarvoor en daarna kunt u last krijgen van klachten door hormonale onbalans. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per persoon. Sommige vrouwen hebben vele jaren hevige klachten, terwijl anderen zich er gemakkelijk doorheen slaan. Het type klachten kan ook erg uiteenlopen.

Symptomen overgang

Bent u in de overgang? Dan kunt u een of meerdere van deze symptomen opmerken:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk transpireren
  • Gewichtstoename
  • Een onregelmatige menstruatie
  • Stemmingswisselingen
  • Haaruitval
  • Slaapproblemen
  • Gevoelens van angst en somberheid
  • Hartkloppingen

“Nieuwe behandelmethode bij overgangsklachten”

Opvliegers

Veel vrouwen zijn het erover eens dat klachten zoals opvliegers bijzonder ongemakkelijk zijn. Wanneer u te maken krijgt met een opvlieger, kunt u het uit het niets erg warm krijgen en hevig beginnen te transpireren. Ook kunnen gezicht en hals roodheid vertonen. Vaak breekt bij vrouwen in de overgang meerdere keren per dag het zweet uit. Dat kan behoorlijk vervelend zijn en een drempel vormen tot bepaalde activiteiten.

Oorzaak opvliegers

Waardoor ontstaan die vervelende opvliegers nu eigenlijk? De oorzaak daarvan schuilt in de afname van het hormoon oestrogeen. In de overgang neemt de hoeveelheid hiervan steeds verder af, wat invloed heeft op de hypofyse. De hypofyse is een klier die hormonen aanmaakt, maar ook onder meer verantwoordelijk is voor de hartslag en ademhaling. Door hormoonschommelingen ontstaat er als het ware een informatiestoring, waardoor de hypofyse het signaal geeft dat het lichaam gekoeld moet worden terwijl dit niet zo is. Het gevolg? U zweet, voelt u klam en krijgt een opvlieger.

Behandelen tegen klachten

Vaak wordt gesteld dat klachten vanzelf weer over gaan en u er weinig tegen kunt beginnen. Dat is echter een weinig bevredigend antwoord wanneer je kampt met deze kwaal. Via de huisarts of gynaecoloog is een deel van de vrouwen geholpen met hormonale medicatie. Maar mocht u geen hormonale medicatie willen of mogen gebruiken, of houden de klachten aan, dan kun je bij Excellent Care Clinics terecht.

Warmte reguleren

Bij Excellent Care Clinics maken we gebruik van een nieuwe behandelmethode. Deze is in de Verenigde Staten ontwikkeld en Excellent Care Clinics gebruikt, als één van de eersten in Nederland deze techniek ook. De ‘infiltratie ganglion stellatum’, oftewel ‘opvliegerbehandeling’, richt zicht op de zenuwknoop in de hals, ganglion stellatum geheten. Deze zenuwknoop heeft invloed op de plek in de hersenen waar de warmte van het lichaam wordt geregeld. Door een verdoving rondom de de zenuwknoop te injecteren, kan deze plek in de hersenen als het ware resetten. Dat kan het lichaam helpen minder ongecontroleerd op warmte en kou te reageren. Twee op de drie vrouwen heeft baat bij deze nieuwe behandeling.

Over Excellent Care Clinics

Een behandeling bij Excellent Care Clinics kan na een doorverwijzing van uw huisarts of behandelend specialist. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een ervaren anesthesioloog. Wilt u weten of deze behandeling iets voor u zou kunnen zijn of wilt u meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.

Wij helpen u graag.