Skip to content Skip to footer

Ondanks rugpijn genieten van mijn kleindochter

Ik weet nog goed dat mijn dochter en schoonzoon kwamen vertellen dat ze in verwachting waren. Wát een feest. Bij hen was het niet een kwestie van ‘we nemen een kind’, zoals dat tegenwoordig vaak gezegd wordt. Nee, zij hebben lang op hun wondertje moeten wachten.

Roze wolk

Na een toch wel spannende zwangerschap werd Rosa geboren. Ik weet dat veel oma’s dit zeggen, maar Rosa is echt het mooiste kind dat ik ooit gezien heb. De kraamtijd was één grote, roze wolk. Het was geweldig om dat geluk te zien. Ondanks de vermoeidheid van de slapeloze nachten straalden mijn dochter en schoonzoon continu.

Oppasoma

Mijn dochter zou na de bevalling haar werkzaamheden als onderwijzeres hervatten. Ze zou wél minder gaan werken. Op de dagen dat zij voor de klas stond, mocht ik oppassen. Op dat vooruitzicht had ik me al zó lang verheugd en nu was het eindelijk zover. Vanaf het eerste moment vond ik het geweldig. Lekker knuffelen met dat kleine hummeltje. De geur van haar haartjes opsnuiven en samen wandelen met Rosa in de draagdoek. Toch moet ik heel eerlijk bekennen dat het mij ook wel zwaar viel. Ik heb al een aantal jaren problemen met mijn onderrug, maar doordat ik met pensioen ben, heb ik het altijd lekker rustig aan kunnen doen. Nu ik constant met Rosa in de weer ben, merk ik dat het bukken en bewegen toch weer een stuk pijnlijker wordt…

Rugpijn

Het was na zo’n wandeling met Rosa dat het ineens echt weer misging. Rosa was in slaap gevallen toen ik bij het huis van mijn dochter aankwam. Toen ik de sleutels uit mijn zak opdiepte om de voordeur te openen, liet ik ze per ongeluk vallen. Ik bukte om ze op te rapen en ineens schoot er een vreselijke pijnscheut door mijn onderrug. De tranen sprongen in mijn ogen. Gelukkig sliep Rosa, bungelend in de draagdoek aan mijn borst, door alles heen.
Na dit voorval komt mijn lage rugpijn steeds vaker terug. Een zeurende pijn, die maar niet weggaat. Ik krijg een déjà vu van een aantal jaren geleden. Toen heb ik hier ook maanden mee rondgelopen. De consulten bij mijn huisarts en de vele onderzoeken in het ziekenhuis hebben toen niets opgeleverd. Behalve pijnstilling. Veel pijnstilling. Toch besluit ik om weer naar de huisarts te gaan. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Snel terecht

Tijdens mijn consult met de huisarts vertelt hij mij iets nieuws. Hij tovert een magazine tevoorschijn van Excellent Care Clinics. ‘Ik ben hier heel enthousiast over’, geeft hij aan. ‘Wanneer er geen mogelijkheden meer zijn om jouw steeds weer terugkerende pijn te verminderen, kan ik je doorverwijzen naar de pijnspecialisten van Excellent Care Clinics.’ ‘Pijnspecialisten’? Dat klinkt goed. Ik krijg een folder en een verwijzing mee. En wat blijkt? Ik kan er over een paar dagen al terecht!

Er staat een heel team voor mij klaar

Het traject bij Excellent Care Clinics gaat beginnen. Spannend, maar ook een fijne gedachte. In eerste instantie worden mijn pijnklachten behandeld met een pijnbehandeling en aanvullend specifieke pijnmedicatie. Dit werkt alleen niet voldoende. Mijn pijnspecialist besluit mij door te verwijzen naar de kliniek Bewegen met Pijn. De behandeling bij Excellent Care Clinics heeft een multidisciplinaire aanpak, en een heel team staat voor mij klaar: een fysiotherapeut, een psycholoog, een diëtist en een psychiater. Mijn intake begint bij de fysiotherapeut. Hij kijkt naar mijn looppatroon en hoe ik dingen optil. Ik beantwoord allerlei vragen, zodat hij een zo goed mogelijk beeld krijgt van mijn pijnklachten. Daarna heb ik nog drie intakegesprekken, bij de andere specialisten. Wat mij verder opvalt is dat alles goed op elkaar afgestemd is. Nergens worden dubbele vragen gesteld en het team is erg betrokken. Daarnaast is het fijn dat ik mentaal ondersteund word door een psycholoog. Doordat ik constant met pijn geconfronteerd word, blijkt de psychologische ondersteuning van grote meerwaarde te zijn.

Bewegen met Pijn

Het Bewegen Met Pijn programma bestaat uit gedrags- en psychotherapie, lifestyleadviezen, koudetherapie, bewegen met speciale apparatuur en spieropbouw met elektromyostimulatie. En de behandelingen helpen mij enorm! Ik kom misschien niet direct van mijn pijn af, maar ik leer er goed mee te leven. Gelukkig maar, want op deze manier kan ik weer heerlijk genieten van mijn kleindochter!

– Janneke (67)

“Ik leer goed met de pijn te leven ”

Wist je dat …

– 1 op de 5 mensen in Nederland een vorm van chronische pijn heeft?
– de leeftijd van mensen met chronische pijn gemiddeld 50 jaar is?
– 58% van de patiënten langer dan een jaar naar een goede behandeling zoekt?
– 7 op de 10 pijnpatiënten vrouw zijn?
– de meeste voorkomende klacht (42%) lage rugpijn is?

Kliniek Bewegen met Pijn

In dit specialistische centrum krijg je een behandeling waarbij bewegen met David E Health apparatuur, gedrags- en psychotherapie, dieet, koudetherapie en spieropbouw (met elektromyostimulatie) centraal staat. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit. Al deze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Gerichte en multidisciplinaire aanpak

Excellent Care Clinics is een onafhankelijk multidisciplinair pijnbehandelcentrum waar patiënten met chronische pijn middels hoogwaardige zorg worden behandeld. Excellent Care Clinics voorziet in alle beschikbare specialistische pijnbehandelingen. Daarnaast is er een specialistische behandeling voor overgangsklachten, depressiviteit en voor het carpaal tunnel syndroom. In 2017 is de eerste vestiging van Excellent Care Clinics geopend in Hilversum en op 1 januari 2018 is de tweede vestiging van start gegaan in Velsen-Noord.