Skip to content Skip to footer

EFFECTIEVE BEHANDELING BIJ HERNIA

Kom dit je bekend voor? Tijdens het optillen of dragen van een zwaar object, schiet het je opeens in je rug. Opstaan gaat lastig en je wilt het liefst gelijk in een bepaalde houding zitten of liggen, want anders voel je een constante pijn. De pijn kan veroorzaakt worden door een hernia. Als een operatie niet mogelijk is, fysiotherapie niet heeft geholpen of je de pijnmedicatie niet goed verdraagt, kan Excellent Care Clinics je helpen om de pijn te bestrijden.

Wat is een rughernia?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf is het kussentje dat tussen de wervels in je rug ligt. Als de uitstulping tegen een zenuwwortel aanduwt, kan deze gaan irriteren of beklemd raken en dat veroorzaakt een felle pijn. Vaak is er ook sprake van uitstraling van de pijn naar je bil, voet of been. Die continue pijn heeft veel invloed op je dagelijks functioneren.

Oorzaken van rughernia

Een hernia kan zo maar ontstaan door een verkeerde beweging, langdurige belasting, zwaar werk waarbij veel getild moet worden. Soms is er sprake van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf of komt het in je familie voor, wat de kans op een hernia ook nog eens groter maakt. Maar het kan ook zijn dat je veel en lang in een verkeerde houding zit. Je rug wordt hierdoor zwakker en daardoor een hernia gemakkelijker kan ontstaan.

De symptomen

Bij een hernia kun je het volgende ervaren:

  • Pijn in de (onder)rug
  • Uitstralende pijn naar een bil of been dat branderig, prikkelend of doof aanvoelt
  • Bij plotselinge beweging, zoals hoesten of niezen, wordt de pijn erger
  • Pijn bij bepaalde bewegingen zoals bukken of opstaan.
  • Tijdens het liggen zijn de klachten minder hevig

Snelwerkende verdoving

In 70 tot 80% van de gevallen verdwijnen de klachten van een hernia door gedoseerde rust en oefeningen, al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut, eventueel aangevuld met pijnmedicatie. Soms is een operatie noodzakelijk. Helaas is niet iedereen daarbij gebaat en blijft de pijn hen hinderen in hun dagelijks leven. In dat geval biedt Excellent Care Clinics een effectieve behandeling die wél helpt tegen de pijn. Met een epidurale injectie wordt ter hoogte van de hernia een snelwerkende verdoving en irritatieremmer ingebracht in het ruggenmergkanaal. Door de verdoving is de behandeling nauwelijks pijnlijk en de irritatieremmer vermindert de zwelling van de zenuwen. Omdat de irritatieremmer wat inwerktijd nodig heeft, kan het een paar dagen duren voordat het effect van de behandeling optimaal is.

Over Excellent Care Clinics

Een behandeling bij Excellent Care Clinics kan na een doorverwijzing van je huisarts of behandelend specialist. Doordat er korte wachttijden zijn van maximaal 2 á 3 weken, kun je binnen afzienbare tijd worden geholpen. De anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten van Excellent Care Clinics proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven.

Over Excellent Care Clinics

Excellent Care Clinics is een onafhankelijk pijnbehandelcentrum waar patiënten met (chronische) pijn middels hoogwaardige zorg worden behandeld. De behandelingen worden uitgevoerd door anesthesioloog-pijnspecialisten en pijnverpleegkundigen.
Het centrum biedt medische en paramedische zorg op lichamelijk en psychisch vlak, want bij effectieve behandelingen kun je lichaam en geest niet los van elkaar zien. Speciaal aan het concept van ECC is de intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines die bij het herstel betrokken zijn. Samen beoordelen de specialisten de best passende en meest effectieve aanpak.