Skip to content Skip to footer

DE BEHANDELMOGELIJKHEDEN BIJ ARTRITIS

Het menselijk lichaam zit ingenieus in elkaar. En zolang je gezond bent en alles ‘werkt’ zoals het zou moeten, sta je daar nauwelijks bij stil. Tot het moment dat er klachten optreden. Bijvoorbeeld als bewegen pijn gaat doen. Vaak ligt de oorzaak daarvan in de ‘scharnieren’ van je botten: de gewrichten. Artritis kan dan één van de boosdoeners van gewrichtspijn zijn. Een vervelende aandoening die erg pijnlijk is en grote beperkingen met zich mee kan brengen.

Gewrichtspijn

Een gewricht is de plek waar twee botten samenkomen en ten opzichte van elkaar bewegen. Een laagje kraakbeen op beide botten en gewrichtsvocht zorgen ervoor dat het gewricht soepen kan bewegen. Dat gewrichtsvocht wordt aangemaakt door slijmvlies dat aan de binnenkant van het omhulsel van het gewricht, het gewrichtskapsel, zit. Artritis is in een ontstekingsreactie van je gewricht waarbij er meer gewrichtsvocht wordt aangemaakt. Daardoor ontstaat er een zwelling, pijn, roodheid en gaat buigen en strekken moeilijk. Artritis komt meestal voor in handen, polsen, enkels en voeten.

Reumatoïde artritis

Artritis kent verschillende oorzaken. Als het om een bacteriële vorm gaat, is een antibioticakuur vaak dé manier om ervan af te komen. Maar vaak is er sprake van een chronische vorm, zoals bij reumatoïde artritis. Deze vorm van gewrichtsontsteking ontstaat doordat je lichaam afweerstoffen maakt tegen je eigen lichaam. Bij een dergelijke zogenoemde auto-immuunziekte is er dus geen bacterie die bestreden kan worden en kunnen de ontstekingen op termijn zelfs het kraakbeen, gewrichten, pezen en spieren beschadigen.

Actie ondernemen

Deze chronische aandoening is niet te genezen, maar met de juiste medicatie kan verdere schade aan de gewrichten afgeremd of voorkomen worden. Daarmee wordt de pijn van reeds aangedane gewrichten overigens niet weggenomen, maar Excellent Care Clinics biedt een goede behandeling om de pijn te behandelen, waardoor je weer een stuk kwaliteit van leven terugkrijgt.

Pijnverlichtingsmogelijkheden

Eén of meerdere lokale injecties in het gewricht of rondom plaatselijke zenuwtakken geven goede resultaten. Het middel dat wordt ingespoten, bevat een verdovende stof en een irritatieremmer. Dit zorgt voor een snelle, tijdelijke verdoving van de zenuwen en een afname van de zwelling van de zenuwen. Het duurt een paar dagen voor de injectie optimaal werkt, omdat de irritatieremmer meer inwerktijd nodig heeft. Zo nodig kan de behandeling na enige tijd weer herhaald worden.

Over Excellent Care Clinics

Denk jij dat een behandeling bij Excellent Care Clinics ook een oplossing voor jou is? Vraag dan je huisarts of behandelend specialist om een doorverwijzing. Doordat er korte wachttijden zijn, kun je binnen afzienbare tijd worden geholpen. De anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten van Excellent Care Clinics proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen.

Over Excellent Care Clinics

Excellent Care Clinics is een onafhankelijk pijnbehandelcentrum waar patiënten met (chronische) pijn middels hoogwaardige zorg worden behandeld. De behandelingen worden uitgevoerd door anesthesioloog-pijnspecialisten en pijnverpleegkundigen.
Het centrum biedt medische en paramedische zorg op lichamelijk en psychisch vlak, want bij effectieve behandelingen kun je lichaam en geest niet los van elkaar zien. Speciaal aan het concept van ECC is de intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines die bij het herstel betrokken zijn. Samen beoordelen de specialisten de best passende en meest effectieve aanpak.