Skip to content Skip to footer

Functioneer weer zonder hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Heb jij echter dagelijks hoofdpijn en/of is de pijn zo hevig dat je amper kunt functioneren? Dan is een pijnbehandeling tegen hoofdpijn meer dan gewenst. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden denkbaar, afhankelijk van de aard van jouw hoofdpijnklacht. Want je kunt hoofdpijn op verschillende manieren ervaren en er bestaan diverse soorten hoofdpijn.

Bekende hoofdpijnsoort

Migraine is een erg bekende vorm van hoofdpijn. Er zijn verschillende vormen van migraine bekend. Een ‘gewone’ vorm van migraine bestaat uit aanvallen van zware hoofdpijn en wordt soms voorafgegaan door een aura. Veel vrouwelijke patiënten met migraine hebben rondom de menstruatie een aanval. Als de aanval uitsluitend met de menstruatiecyclus samenvalt, wordt dit ook wel menstruele (hormonale) migraine genoemd. De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen verschilt sterk per patiënt.

Onhoudbare pijn

Een ander soort hoofdpijn, veel zeldzamer, is ‘clusterhoofdpijn’. Deze hoofdpijn kenmerkt zich door heftige pijn aan één zijde van het hoofd, met name rondom het oog en/of de slaap. De hoofdpijn gaat vaak vergezeld van een verstopte neus aan dezelfde zijde, een tranend, rood oog en een verkleinde pupil. De pijn wordt vaak omschreven als ‘onhoudbaar’ en wordt daarom ook wel ‘suicide headache’ genoemd. Ondanks vele onderzoeken is de precieze oorzaak van clusterhoofdpijn nog onbekend. Wel kan pijnbestrijding de klachten aanzienlijk verminderen.

Hevige pijnscheuten in gezicht

Een derde vorm is ‘aangezichtspijn’. Dit is een verzamelnaam voor pijn in het gezicht. Aangezichtspijn is een chronische pijnaandoening waarbij je, soms door beschadiging of beknelling van een gezichtszenuw, hevige pijnscheuten voelt in delen van het gezicht. Aangezichtspijn kan diverse oorzaken hebben welke uiteenlopende klachten geven en die verschillende behandelingen nodig hebben.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden denkbaar,
afhankelijk van de aard van jouw hoofdpijnklacht.

Pijn in achterhoofd

Pijn in het achterhoofd kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door een val op het achterhoofd, door spanningshoofdpijn, door artrose in de nekwervels of door de zogenaamde Occipitales Neuralgie. Hierbij is er druk op de zenuw Occipitales, wat een aanvalsgewijze, stekende pijn in het achterhoofd veroorzaakt. Afhankelijk van de oorzaak van de achterhoofdspijn kan er een specifieke pijnbehandeling worden toegepast

Het verhaal van…

Marieke heeft last gehad van aangezichtspijn. Ze vertelt: ‘Toen ik de klacht voor het eerst had, kreeg ik last van pijn rond en achter mijn oog, en in de spiegel zag ik dat dit gebied ook behoorlijk was opgezwollen. Om verschillende redenen kon ik niet direct naar de huisarts en de zwelling en pijn namen af. Ik dacht dat het slechts een tijdelijke irritatie was, en besloot er verder geen aandacht aan te schenken. Maar de pijnaanval herhaalde zich, en de pijn begon me ook te beperken in mijn werk en andere bezigheden. Mijn huisarts schreef pijnstillers voor. Dat hielp zo nu en dan iets, en in de fase dat het beter ging dacht ik gewoon weer mijn dagelijkse leven te kunnen hervatten.’

‘Helaas bleek dat telkens uit te lopen op toch weer een nieuwe aanval. Daarom heb ik verschillende specialisten bezocht, en ontdekte dat wat ik had ‘aangezichtspijn’ heet. Ik kreeg meer of zwaardere medicatie voorgeschreven. Toch hielp dit niet voldoende. Gelukkig attendeerde één van de medisch specialisten mij op het pijnbehandelcentrum Excellent Care Clinics. Met de verwijzing van mijn arts belde ik naar de kliniek om een afspraak te maken. Al een paar dagen later kon ik er terecht, er waren geen wachttijden. Na de behandeling mocht ik dezelfde dag weer naar huis. Het herstel ging soepel, en ik merkte snel verlichting van mijn pijnklacht. We zijn nu een aantal weken verder, en ik kan gelukkig zeggen dat ik geen aanvallen meer heb gehad van aangezichtspijn. En dat is een enorme opluchting.’

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau bereikt kan worden. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en het Carpaal Tunnel Syndroom.