Skip to content Skip to footer

‘DOOR LITTEKENPIJN KON IK NIET GENIETEN VAN BEWEGING’

Een litteken door een ongeluk of operatie is natuurlijk niet fijn. Maar vaak geneest een wond relatief snel en netjes. Toch kan het voorkomen dat een litteken pijn veroorzaakt. Dan spreken we van littekenpijn. Jelle (47) had hier veel last van. ‘Na een gecompliceerde beenbreuk moest ik geopereerd worden. Ik had echter niet verwacht dat ik van die operatie nog jaren last zou houden. Littekenpijn is behoorlijk vervelend.’ Jelle besloot hulp van Excellent Care Clinics in te schakelen.

Sport speelt een grote rol

‘Al sinds mijn jeugd speel ik graag voetbal’, vertelt Jelle. ‘Zoals zoveel jongens droomde ik van een carrière in de voetballerij. Ik was ook best goed, maar een echte professional bleek ik toch niet te zijn. Uiteindelijk maar goed ook, op deze manier is het een leuke hobby gebleven. Wel ben ik gymleraar geworden, dus is sport een grote rol in mijn leven blijven spelen. En iedere zaterdag ga ik natuurlijk met mijn teamgenoten lekker een balletje trappen.’

Ongelukkige botsing

‘Een poos geleden speelden we een uitwedstrijd tegen een pittige tegenstander. We wisten dat dit team eigenlijk beter was dan wij, en ook dat het stevige jongens waren. Als spits wil ik me echter niet laten intimideren, ik speel mijn eigen spel en focus me op de kansen die ik krijg. Op een zeker moment hadden we een mooie aanval opgezet en passte een teamgenoot de bal in mijn richting. Ik ging op de bal af en de verdediger van het andere team ook. Maar in plaats van de bal, raakte hij mij. En hard ook. Ik ging onderuit en voelde meteen dat het mis was in mijn schouder.’

‘Littekenpijn is behoorlijk vervelend.’

Klachten bleven

Jelle had het vermoeden dat er iets gebroken was, en werd naar de eerste hulp gebracht. ‘Daar werd duidelijk dat het inderdaad om een breuk in mijn schouder ging. Erg vervelend, want door het type breuk moest er ook geopereerd worden. Nu ben ik heus niet kleinzerig, maar dat is natuurlijk niet fijn. Gelukkig ging de operatie goed en was de breuk na enige tijd zo goed als hersteld. Toch bleef ik klachten houden aan mijn schouder, zij het andere klachten dan ik had verwacht.’

Stroomstootjes en pijn

‘Op en rond het litteken had ik regelmatig last van storende sensaties. Soms had ik slechts het gevoel alsof er tintelingen en stroomstootjes doorheen gingen, op andere momenten had ik last van fikse pijn. Enorm lastig, zeker als gymleraar. In eerste instantie dacht ik dat het vanzelf over zou gaan, maar de klachten leken niet te verminderen. Ik miste het om lekker te kunnen bewegen, en besloot het niet af te wachten. Ik maakte een afspraak met mijn huisarts.’

Snelle pijnverlichting

De huisarts verwees Jelle door naar Excellent Care Clinics. ‘Hij gaf aan dat ik hier gericht bij pijnklachten geholpen kon worden. En even later kon ik terecht. Het bleek dat ik last had van littekenpijn. Dat komt voor wanneer een zenuwtakje beschadigd is geraakt na een wond of operatie. Mijn situatie was een klassiek voorbeeld. Gelukkig kon er na het consult meteen een proefbehandeling worden uitgevoerd. Wat een opluchting dat er meteen al sprake was van pijnverlichting. Ik ben nog eens terug geweest voor een herhaalbehandeling, maar sindsdien kan ik gewoon weer lekker bewegen. Hoe waardevol dat is, realiseer je je pas wanneer je dat niet kunt!’