Skip to content Skip to footer

CARPAAL TUNNEL SYNDROOM – NIET GEVAARLIJK, WEL VERVELEND

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend wanneer je er last van hebt. Zo kun je last krijgen van doofheid in de vingers, tintelingen of pijn in de hand en vermindering van kracht. Gedurende de nacht kunnen de klachten verergeren. In sommige gevallen komt CTS aan beide handen voor.

Oorzaak

De verschijnselen van hand- en polsklachten die bij CTS horen, kunnen erg belemmerend zijn. Het wordt veroorzaakt doordat de middelste armzenuw, de nervus medianus, bekneld raakt in de carpale tunnel. Dit is een nauwe doorgang in de pols aan het begin van de handpalm, waar de buigpezen van de duim en vingers samen met de zenuw doorheen lopen. Door de beknelling kan de zenuw gedeeltelijke uitval vertonen. De klachten beginnen mild, maar worden heviger naarmate de zenuwbeknelling langer bestaat.

Groepen

Een beknelling ontstaat doordat er sprake is van zwelling in de carpale tunnel. Dat kan vele oorzaken hebben, zoals reuma, hormonale veranderingen, schildklierproblemen of overbelasting. Door deze oorzaken komt het vooral voor bij:
– vrouwen (in de overgang)
– zwangeren
– mensen met vormen van reuma
– diabetici
– mensen tussen de 40 en 60CTS

‘Er is een aantal zaken wat je kunt doen om klachten ten gevolge van CTS te verminderen’

Hoe weet je of je CTS hebt?

Wanneer je deze typerende klachten ervaart, dan is het raadzaam om hiermee naar de huisarts te gaan. De huisarts kan op basis van de klacht een diagnose stellen zonder dat er onderzoek in het ziekenhuis noodzakelijk is. Mocht het minder duidelijk zijn, dan kan er bijvoorbeeld een echografie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Wanneer de nervus medianus verdikt is, kan er sprake zijn van CTS.

Wat kun je doen?

Er is een aantal zaken wat je kunt doen om klachten ten gevolge van CTS te verminderen. Zo is beweging belangrijk, maar kijk uit met te veel belasting. In sommige gevallen gaan de klachten na verloop van tijd vanzelf over, vooral wanneer de klachten zijn ontstaan door zwangerschap en/of ze nog niet zo lang bestaan. Een andere optie om de klacht te verminderen, is het dragen van een spalk. Verminderen de klachten binnen vier á zes weken niet, dan is het langer dragen niet zinvol en is het zaak om een andere mogelijkheid te proberen.

Behandelmethode

Soms wordt een operatie overwogen. Toch kan in veel gevallen een operatie vermeden worden middels een nieuwe behandelmethode die Excellent Care Clinics aanbiedt. Bij Excellent Care Clinics wordt gebruikt gemaakt van zeer geavanceerde echoapparatuur waarbij de aangedane zenuw duidelijk in beeld gebracht kan worden. Er wordt vervolgens een irritatieremmende vloeistof geïnjecteerd tussen het peesblad en de zenuw, waardoor de zwelling afneemt en de nervus medianus weer vrij komt te liggen. In veruit de meeste gevallen komt men op deze manier van de vervelende klachten af.

Minder pijn, meer kwaliteit

Bij pijncentrum Excellent Care Clinics werken anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten. Zij proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor jou een acceptabel niveau kan worden bereikt. Want hoe minder pijn, hoe meer kwaliteit van leven. Je kunt bij Excellent Care Clinics ook terecht voor behandelingen tegen overgangsklachten, depressie en voor overige chronische pijnklachten.