Skip to content Skip to footer

ZENUWBLOKKADE? ZO VERLICHT JE DE BIJKOMENDE PIJN!

Pijn is te voelen op allerlei niveaus. Bij de één schiet het er voor een korte tijd in met een milde pijn, terwijl bij de andere voor een langere tijd een hevige pijn ervaart. Van dat laatste is bijvoorbeeld sprake bij een hernia. Daardoor wordt je bewegelijkheid belemmerd, maar ook je dagelijkse activiteiten. Een hernia is één van de voorbeelden wanneer er een blokkade is ontstaan in je zenuwen. Gelukkig valt er veel te doen tegen een zenuwwortelblokkade. Excellent Care Clinics helpt graag verder.

De wortels van zenuwen

Zenuwwortels spelen een belangrijke rol bij pijnsignalen. De zenuwwortel is de plek waar deze uit de wervelkolom komt. Zodra er een beklemming of irritatie ontstaat, sturen je zenuwen dat signaal meteen naar je hersenen: je ervaart pijn in bijvoorbeeld je nek of rug. Afhankelijk van om welke zenuw het gaat, straalt de pijn vaak ook uit naar een ander lichaamsdeel.

Oorzaken zenuwwortelblokkade

Naast dat een hernia een oorzaak is van een beklemmende of geïrriteerde zenuw, kunnen de oorzaak ook iets anders zijn:

  • Wervelkanaalstenose: dit is slijtage van de wervelkolom, waardoor er vernauwing ontstaat in je wervelkanaal.
  • Discopathie: door veroudering droogt je tussenwervelschijf als het ware uit, waardoor wervels op zenuwbanen kunnen gaan drukken.
  • Littekenpijn: door een operatie kan een zenuwtakje beschadigd zijn of beklemd zitten tussen het littekenweefsel.

Hoe herken je het?

Maar hoe weet je of je te maken hebt met een zenuwwortelblokkade? Je voelt in de meeste gevallen een verdoofd gevoel. Vooral in je rug en nek en wellicht met uitstraling in je armen, handen of borst. Of, als de blokkade lager zit, naar je bil of benen. Dit verandert zo nu en dan naar een scherpe pijn, bijvoorbeeld tijdens het bewegen. Daarnaast gaat het gepaard met tintelingen en spierzwakte. Om zeker te zijn dat je te maken hebt met een zenuwblokkade, is het verstandig het te laten diagnosticeren door een arts. Die kan je dan ook doorverwijzen naar Excellent Care Clinics.

Pijnbehandeling

Bij Excellent Care Clinics hebben we een effectieve behandeling om je pijn te bestrijden. Dit is de selectieve zenuwblokkade. Bij deze behandeling dienen we medicatie in rondom een specifieke zenuwwortel. Maar voordat de pijnspecialist hiermee aan de slag gaat, vindt er eerst een uitgebreide intake en gedegen onderzoek nodig. Aan de hand van onder andere je eigen verhaal, eventueel beeldvormende uitslagen (MRI) en/of bevindingen van de neuroloog weten we zeker dat de juiste zenuwwortel wordt behandeld.

De medicatie

De medicatie die wordt ingespoten, bestaat uit een verdovend middel en een irritatieremmer. Deze combinatie zorgt ervoor dat je zenuwwortel tijdelijk wordt verdoofd en daardoor een stuk minder geprikkeld. De irritatieremmer heeft echter een aantal dagen nodig om in te werken. Daarna ben je verlost van je pijn en zal het bewegen een stuk aangenamer worden. Blijft de pijn terugkomen na het uitwerken van de verdoving? Dan kan de behandeling altijd herhaald worden. In dat geval combineren we het vaak ook met een stroombehandeling. Dit verlengt namelijk het pijnstillende effect.

Over Excellent Care Clinics

Voor een behandeling bij Excellent Care Clinics heb je een doorverwijzing van je huisarts of behandelend specialist nodig. Doordat er korte wachttijden zijn, 2 á 3 weken, kun je er binnen afzienbare tijd terecht. De anesthesioloog/pijnspecialisten en verpleegkundig pijnconsulenten van Excellent Care Clinics proberen samen met jou je (chronische) pijn te verminderen, zodat er voor een jou acceptabel niveau bereikt kan worden.

Over Excellent Care Clinics

Excellent Care Clinics is een onafhankelijk pijnbehandelcentrum waar patiënten met (chronische) pijn middels hoogwaardige zorg worden behandeld. De behandelingen worden uitgevoerd door anesthesioloog-pijnspecialisten en pijnverpleegkundigen.
Het centrum biedt medische en paramedische zorg op lichamelijk en psychisch vlak, want bij effectieve behandelingen kun je lichaam en geest niet los van elkaar zien. Speciaal aan het concept van ECC is de intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines die bij het herstel betrokken zijn. Samen beoordelen de specialisten de best passende en meest effectieve aanpak.