‘Het zit niet tussen mijn oren!’
Opmerkingen als ‘Het zit tussen je oren’ en ‘Je moet er maar mee leren omgaan’. Al jarenlang kampen met klachten waar een arts geen verklaring voor kan vinden, maar die ervoor zorgen dat soms een wandelingetje naar de supermarkt om de hoek al te veel is. Je ernstige zorgen maken om je carrière, of je werk niet kunnen uitvoeren. Als je chronische pijn hebt, dan neemt de kwaliteit van je leven behoorlijk af!
Chronische pijn is een voortdurende of terugkerende pijn die langer aanhoudt dan de normale genezingsperiode voor een ziekte of verwonding, of pijn die langer dan drie tot zes maanden duurt. Hierbij is de pijn somatisch (lichamelijk): de pijn is het gevolg van lichamelijk lijden. Toch ontbreekt bij veel chronische pijnklachten een lichamelijke oorzaak voor de klachten; de pijn is ‘onverklaarbaar’. Hoewel de pijn niet levensbedreigend is, heeft chronische pijn een negatief effect op de levenskwaliteit en het wel-bevinden van patiënten.
Geen diagnose
Leven met chronische, onverklaarbare pijn maakt onzeker. Als patiënt met onverklaarbare pijnklachten weet je niet of je ooit een geschikte behandeling zult vinden en hoelang jouw klachten zullen aanhouden. Soms blijf je maar zoeken naar de oorzaak van de klachten. Deze zoektocht is vaak tevergeefs, waardoor je nog meer onzeker en angstiger wordt. Langzaam neemt de pijn jouw leven over.
Moedeloos en wanhopig
Het ontbreken van een uitzicht op verbetering kan moedeloos en wanhopig maken, en leiden tot depressies en somberheid. Deze kans wordt nog eens vergroot omdat je als chronischepijnpatiënt langzaam langs de zijlijn van het leven komt te staan. De pijn belemmert een normale deelname aan het dagelijks leven, zoals kunnen werken, afspreken met vrienden en sporten. Chronische pijn is niet van de buitenkant te zien en wordt heel persoonlijk beleefd. Immers: pijn is een subjectieve klacht. Die is niet zichtbaar en meetbaar. Dat de pijn zo onzichtbaar is, maakt dat patiënten met chronische pijn vaak op onbegrip stuiten vanuit de omgeving. Dit is de oorzaak dat patiënten zich vaak eenzaam en onbegrepen voelen.
Vanwege de belemmeringen in het dagelijks leven en het sociale isolement worden de pijnklachten, de nare gevoelens en de angst nog sterker. Kortom: chronische pijnpatiënten verkeren in een vicieuze cirkel.
Specialist aan het woord
Cees-Jan Oostwouder is anesthesioloog-pijnspecialist in het pijnbehandelcentrum Excellent Care Clinics. Eerder heeft hij bijna twintig jaar gewerkt in een algemeen ziekenhuis. In 2017 heeft hij Excellent Care Clinics Velsen-Noord opgezet.
Door zijn expertise en jarenlange ervaring op het gebied van pijnbehandelingen en door gebruik van geavanceerde apparatuur kan hij veel betekenen voor patienten met pijn. Pijn is heel vervelend en kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Cees-Jan Oosterwouder anesthesioloog-pijnspecialist en weet alles over verschillende soorten pijn. Welke soorten pijn zijn er?
‘Pijn is een belangrijke functie van je lichaam’, vertelt Cees-Jan. ‘Het waarschuwt je wanneer je iets doet of aanraakt dat je lichaam kan beschadigen. Wanneer je je vinger brandt, sturen de tastlichaampjes in je huid een pijnprikkel naar je ruggenmerg. Vandaaruit wordt een bewegingszenuw van je hand aangestuurd waarop je deze in een reflex terugtrekt. Hierbij spreken we van ‘acute pijn’. Als je langere tijd pijn ervaart, is er wellicht een andere oorzaak. De zenuwen dienen niet meer als waarschuwing en hebben hun primaire functie verloren. We spreken van ‘chronische pijn’ wanneer de pijn langer dan drie maanden duurt.’
Mogelijke behandelingen
• Iontoforese
• TENS-behandeling
• Triggerpointinjectie of lokale injectie
• Ketamine infuus
• Lidocaïne infuus
• Selectieve zenuwwortelblokkade
• Epidurale injectie
. Infiltratie bij piriformis syndroom
U WORDT ZO SPOEDIG MOGELIJK GEHOLPEN
Wanneer u een afspraak maakt, kunt u binnen 2-3 weken terecht.
Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Meer informatie?
Neem contact op met velsen@excellentcareclinics.nl of bel naar onze kliniek in Velsen-Noord: 085-0479273.